Добре дошли в нашия магазин!


      

Rudimpex.com

Спести Пари! Живей по-добре!

Валути

Категории

Връзка с нас : 0886 373972

View My Stats

Новини

Как да изберем генератор за ток

Дата: 14 Фев 2019

НЕОБХОДИМАТА МОЩНОСТ

За да определите кой ГЕНЕРАТОР ЗА ТОК е най-подходящ за Вашето приложение, обърнете внимание на табелките с данни за реалните характеристики на мощността. Запознайте се с таблицата по-долу като бърз справочник за прилаганите мощности:

 

 

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ

За да определите кой тип генератор е подходящ за Вашите нужди, първо определете категорията на "натоварване" на уреда. Има три вида натоварване:

 

РЕЗИСТИВНО НАТОВАРВАНЕ

Резистивното е от най-простите натоварвания, които можете да свържете с генератор. Те имат стабилна консумация на енергия (не е необходима допълнителна мощност при стартиране). Производителността на уреда не зависи от качеството на произведената енергия, т.е. от формата на вълната или от честотната стабилност.

Примери за резистивни натоварвания са:

 • Осветително тяло
 • Тостер
 • Електрическа печка

 

РЕАКТИВНО НАТОВАРВАНЕ

При реактивното натоварване има електромотор. Производителността на мотора в голяма степен зависи от качеството на захранващото напрежение, т.е. от формата на синусоидата и стабилната честота. Некачествената електрическа енергия води до вибрации и следователно ниска производителност на електрическия двигател. Това означава, че моторът не може да постигне максимални обороти или въртящ момент, което води до прегряване и в крайна сметка до по-кратък живот. Освен това, реактивните натоварвания изискват допълнителна мощност в началото, но значително по-малко енергия след като двигателят стартира.

Примери за реактивни натоварвания са:

 • Електроинструменти
 • Хладилник / фризер
 • Климатик

Инструменти като триони или бормашини са "реактивни натоварвания" и по време на работа натоварването може да е малко, но началното натоварване може да варира между 2 и 5 пъти повече от текущото натоварване.

 

ЕЛЕКТРОННИ НАТОВАРВАНИЯ

Електронните натоварвания са от уреди, които съдържат електроника и са силно чувствителни към качеството на електрическата енергия. Тези уреди изискват стабилна електроенергия за да функционират правилно и продължително.

Примери за електронни натоварвания са:

 • Компютър
 • Телевизор
 • Hi-Fi техника

 

ТИП НАТОВАРВАНЕ И ТЕХНОЛОГИЯ НА ГЕНЕРАТОРА

Последващата таблица показва препоръчителната технология за всеки тип натоварване:

 

 

КАЧЕСТВО НА ПРОИЗВЕДЕНОТО ЕЛЕКТРИЧЕСТВО

Каквито и натоварвания да имате при включване, високото качество на електричеството ще повиши продължителността на живот на Вашия уред. Реактивните товари изискват много високо качество на електроенергията за по-добра производителност. Електронните товари дори може да не заработят, ако качеството на електроенергията не е достатъчно високо.

За да се постигне високо качество на произвежданата електроенергия, е необходимо добро регулиране на напрежението и мощността.

Има няколко различни технологии за регулиране на напрежението и мощността на генераторите, всяка с различно предимство:

 

КОНДЕНЗАТОР / ИНДУКТИВНО

Кондензаторните или индуктивните генератори са най-популярните в индустрията. Простотата на технологията прави тези генератори ефективни и
надеждни. Идеални са за приложения с резистивни натоварвания.

 

Много Хонда генератори са с автоматично регулиране на напрежението или AVR. Регулирането на мощността е по електронен път, което дава възможност за по-голяма стабилност на напрежението и честотата. AVR помага на изходното напрежение да е постоянно и по-малко зависимо от
натоварването. Това означава по-малко намаляване на мощността. AVR значително подобрява производителността и живота на захранвания уред.

 

Дигиталното автоматично регулиране на напрежението (D-AVR) има значително предимство пред традиционния AVR, осигурявайки по-гладко и ефективно производство на електрически ток. Тази нова технология има редица предимства пред AVR, като например свеждане до минимум трептенето на светлината.

 

Цикло-конверторна технология се базира на инверторната технология, но използва опростена електронна система за контрол на напрежението. Циклоконверторните генератори са компактни и леки, като осигуряват по-високо качество на електроенергията от AVR генераторите, като произведеното количество електрическа енергия не е пряко свързано с оборотите на двигателя. Тези генератори са идеални както за промишлени, така и за развлекателни приложения, свързани със свободното време.

 

Инверторните генератори, дават високо качество чиста енергия и не са зависими от оборотите на двигателя. Тази модерна технолигия дава възможност за изключително компактен продукт, с алтернатор почти половината от размера на този на традиционните
генератори. Идеални за захранване на много чувствителни електронни уреди като компютри, инверторите предоставят оптимизирана електроенергия за
реактивни и електронни натоварвания, осигуряват най-добра производителност и дълъг живот на захранваните уреди. Инвертор генераторите предлагат редица други предимства, включително и по-малко шум, по-ниско тегло и по-голяма икономия на гориво в сравнение с традиционните модели.

 

НИВО НА ШУМ

Повечето генератори имат обозначение за нивото на шум. За всяко увеличение с 10 децибела, нивото на шум е 10 пъти по-високо, но за ухото звукът е само два пъти по силен. Например, един генератор, който работи на 70 децибела е два пъти по-шумен от генератор, който работи на 60 децибела.

 

ПРЕНОСИМИ И КОМПАКТНИ

Помислете как ще пренасяте и съхранявате генератора. 

Технологията позволява нашите генератори да бъдат по-малки и по-леки, така че Вие да можете да захранвате Вашите продукти където и да отидете.

 

ИКОНОМИЧНОСТ И ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА РАБОТА

В идеалния случай, Вие трябва да търсите генератор, който не само предлага производителност и надеждност, но също и нисък разход на гориво и дълъг живот. Нашите генераторите имат редица характеристики, които отговарят на тези нужди.

Инверторните генератори автоматично регулират скоростта на двигателя за да съответства на нужната мощност. Това дава възможност за максимална горивна ефективност.

 

МОНОФАЗЕН ГЕНЕРАТОР ИЛИ ТРИФАЗЕН ГЕНЕРАТОР 

Трифазните генератори са необходими само при консуматори, изискващи трифазно електрозахранване. Тези консуматори имат 4 връзки ( 3 фази + земя), което е различно от стандартните приложения с 3 връзки ( 2 фази + земя). Трифазните консуматори обикновено имат изисквания за по-висока мощност (над 3 kW). Пример за това са въздушните компресори, промишлените машини, пътностроителната техника, помпи с високо налягане и т.н.

За мощни електродвигатели, трифазните генератори осигуряват по-добро ускорение в съчетание с намаляване на шума и вибрациите, в сравнение с монофазен електрически двигател.

 

МАКСИМАЛНА ИЛИ НОМИНАЛНА МОЩНОСТ

Генераторите често се рекламират с тяхната максимална мощност. Но вие ще видите също и "номинална мощност" в тяхната спецификация.

 

МАКСИМАЛНА МОЩНОСТ

Максимална мощност е тази, която генераторът може принципно да произвежда за кратък период от време.

 

НОМИНАЛНА МОЩНОСТ

Мощността, която генераторът може да произвежда за дълъг период от време, обикновено е 90% от максималната мощност. По принцип, използвайте данните за номинална мощност, за да определите дали един генератор ще бъде в състояние адекватно да задоволи с мощност Вашите уреди.

Как да изберете правилно лебедка ?

Дата: 07 Фев 2019

Когато избирате лебедка, първото нещо което трябва да определите е за какво ще я ползвате ! Ако ще използвате машината си само за излети и леки преходи по пътища (каквито и да са) тогава най-вероятно ще ви свърши работа малка лебедка, която да ви помогне в някоя неприятна ситуация, която иначе ще наложи издирване на местни жители, бутане и т.н. В този случай основните критерии са размери, тегло и консумация както и съответните приспособления за закачане и подаване на ток.

Дори и за по-тежък автомобил от рода на Defender в такава ситуация може да помогне и лебедка от порядъка на 3000 lb. Но за да бъда разбран правилно става въпрос за малка помощ на сравнително лек наклон и без никаква дълбока кал. Естествено в такива ситуации може да свърши работа и една добра ръчна лебедка или най-добре Hi-Lift със съответните приспособления към него за теглене.


Ако става въпрос за по-сериозни излизания извън пътя правилата за избор на лебедка се променят рязко. Избира се така:

1. Определяте общото тегло на вашият автомобил, което значи напълно зареден с всички течности + пълният му товар (и хората) + всички допълнителни приспособления включително и теглото на лебедката.
2. Получения резултат се умножава с коефициент 1.3 до 1.8 в зависимост от това в каква ситуация се очаква да се наложи теглене. Ако автомобилът е затънал в 50+ сантиметра кал имайте в предвид, че лебедката освен горните тегла трябва и да преодолява кална маса със съпротивление достигащо до няколко тона!!!
3. Избирате лебедка, която да може да осигури необходимото усилие, което сте получили по горните сметки като ако имате и спортни амбиции следва да се ръководите само от резултатите на най-горния слой на навиването на въжето, защото в противен случай ще трябва или да ползвате полиспаст или да пре-закачате въжето постоянно, което е загуба на време. Имайте в предвид че всички данни за усилие което дават производителите на лебедки се отнасят само за първия слой – Като пример ще дам лебедка MileMarker 9000 която на първия слой осигурява усилие от 4090кг а на последния (4-ти) 2454 кг. 
4. Проверявате дали вашият автомобил може да позволи монтажа на такава лебедка като тегло, място, електро-система и т.н.

Ако нямате спортни амбиции и имате проблем с мястото или монтажа бихте могли да намалите изискванията към лебедката за сметка на постоянното използване на полиспаст, но тогава не забравяйте, че нямате никакъв запас и можете да претоварите лебедката много лесно.

За да илюстрирам горните сметки ще дам пример с автомобил Лада Нива и подходящата за него лебедка:

1610 кг. (максимално допустимата маса)

Х 1.3 = 2093 кг.
Х 1.8 = 2898 кг.

В случая избора ще бъде между от 4500lb без резерви до към 9000 lb за супер ултимативни спортни изпълнения.

За чисто туристическо предназначение и осигуряване на спокойствие и 3000lb са напълно достатъчни.


Тук обаче се появяват и други проблеми от рода на начин за закрепване и осигуряване на необходимото захранване. Ако лебедката трябва да бъде лесно демонтируема следва да се направи и съответната основа и средства за прикачане. Може и 9000lb лебедка да се направи лесна за демонтаж, но пък се сещайте как се пренасят 40 кг. От багажника до отпред. Не че не може само е малко трудно . Освен всички останали елементи много внимателно следва да се проектира и основата за закачане на лебедката, защото усилията, които тя осигурява не са никак за пренебрегване и могат да доведат до трагични последици включително и откъсване на елементи на автомобила, сериозни повреди включително и опасни наранявания.

Винаги помнете, че лебедки са мощни уреди, който помагат, но може и да причинят сериозни щети и наранявания при неправилна употреба.

                     

Водещи продукти

 

Електрическа лебедка 12V- 1361kg / 3000lbs winch - за лодки и АТВ | Rudimpex.com
Електрическа лебедка Strong Max 12 V - 5000 Lb / 2265 кг. | Rudimpex.com
Електрическа лебедка Strong Max 12 V - 13500 Lbs / 5950 кг. | Rudimpex.com

Електрическа лебедка 12V- 1361kg / 3000lbs winch - за лодки и АТВ | Rudimpex.com

Цена: 175.00лв.
Каталожна цена: 350.01лв.
Отстъпка: 175.01лв. (50.00%)
 

Електрическа лебедка Strong Max 12 V - 5000 Lb / 2265 кг. | Rudimpex.com

Цена: 380.01лв.
Каталожна цена: 760.02лв.
Отстъпка: 380.01лв. (50.00%)
 

Електрическа лебедка Strong Max 12 V - 13500 Lbs / 5950 кг. | Rudimpex.com

Цена: 580.00лв.
Каталожна цена: 1,160.01лв.
Отстъпка: 580.01лв. (50.00%)
 
 
   

 

                                                               

Какво е МИГ / МАГ заваряване

Дата: 25 Яну 2019

При МИГ/МАГ заваряването заваръчната дъга гори между топим метален електрод и заваряваното изделие в среда от защитен газ: въглероден диоксид, аргон или газова смес. Металният електрод е навит на ролка тел с диаметър от 0,6 до 3,2 mm. Големите диаметри, от 1,6 mm нагоре се използват предимно за наваряване на износени детайли. Телът може да има различен химичен състав и се подбира според заваряваните детайли. Освен това той може да бъде плътен или тръбно-флюсов. Телът се изтиква от телоподаващо устройство през шланг с максимална дължина 4,5 m и така достига до заварявания детайл.
Заваряването с апарати МИГ/МАГ има редица съществени предимства пред заварката с електроди и поради това в много случаи е за предпочитане, включително в домашната или занаятчийската работилница. Не случайно в специализираните източници на информация този метод единодушно се определя като най-универсалния и най-разпространен в цял свят. На първо място бихме поставили неговото приложение при едва ли не всички условия на заваряване.

С МИГ/МАГ апарат например се правят много по-лесно и качествено вертикални и таванни заварки, включително и от неспециалист, а като цяло технологията на заваряване се усвоява много бързо и лесно. На следващо място бихме поставили напълно чистия, без примеси, заваръчен шев, като тук познатата от заварките с електроди шлака напълно липсва. Освен че шевът става гладък и равномерен, без шупли и остатъци от шлака, МИГ/МАГ заварката е най-производителният метод от всички останали. При него липсва и досадното, а често пъти и причиняващо увреждане на зрението поради попаднали в очите твърди частички при работа без защитни прозрачни очила очукване на шлаката. Незаменимо предимство на МИГ/МАГ заваряването е възможността за заварка, включително и чрез точкуване, на ламарини с дебелина над 0,6 mm, както и на детайли с миниатюрни размери. Всеки, познаващ заварката с електроди, би се удивил колко лесно се заваряват тънки ламарини и най-важното при минимална вероятност от прогаряне. Това обяснява широкото приложение на МИГ/МАГ заваряването при ремонт на автомобилни купета. Друго много съществено предимство е минималното общо загряване на заварявания предмет във и около зоната на заварката. Това означава, че иначе неминуемите термични деформации при МИГ/МАГ заваряването са ограничени до минимум – още една предпоставка за успешна заварка на ламарини. Минималните деформации са много съществен фактор и при сглобяването на различни рамки от метални профили.


При МИГ/МАГ заваряването електрическата дъга гори между металния тел и заварявания детайл в газова защитна среда от въглероден диоксид, аргон или смес от газове. Силата на тока се регулира най-често стъпаловидно с превключвател, а скоростта на подаване на тела се регулира плавно в зависимост от дебелината на заваряваните детайли и силата на тока. Всъщност това е единственото, което човек трябва да усвои чрез практика и тук основно се крие умението за работа със заваръчния апарат.
Друго съществено предимство на МИГ/МАГ заваряването е възможността да се заварява широк диапазон от метали. При обикновените, ниско- и високолегирани стомани основно се използва въглероден диоксид, а при заварка на алуминий, мед и негови сплави се работи с аргон. При тези материали ограничението за заваряване с МИГ/МАГ апарати е, че минималната дебелина е 2 mm. За заварка на по-тънки изделия се препоръчва използването на апарати с импулсно подаване на ток и най-вече ВИГ заваръчни апарати.

 

Към предимствата на МИГ/МАГ заваряването от гледна точка на икономическата целесъобразност извън строго професионалните области на приложение трябва да добавим и сравнително ниската им цена, която при апаратите от по-нисък клас е не по-висока от 2–3 пъти цената на средно добър електрожен.
Единственият недостатък на този метод се проявява при заварки на открито, защото вятърът и влагата снижават защитния ефект на газа. Затова трябва да се работи на завет или на закрито.
Специално не посочваме области на приложение, защото МИГ/МАГ заваряването може да се използва успешно практически навсякъде – от домашната работилница и автосервизите до машиностроенето, химическата промишленост, изграждането на тръбопроводи и т.н.

 

Водещи продукти

 

Инверторен електрожен IGBT MMA 200A MINI-BLUE с дигитален дисплей - 1 година гаранция | Rudimpex.com
Инверторен IGBT електрожен MMA200 MINI-BLUE с дигитален дисплей и соларна маска- 1 година гаранция | Rudimpex.com
Инверторен електрожен WSM 250A + аргон +соларна маска - 1 година гаранция | Rudimpex.com

Инверторен електрожен IGBT MMA 200A MINI-BLUE с дигитален дисплей - 1 година гаранция | Rudimpex.com

Цена: 169.99лв.
Каталожна цена: 339.99лв.
Отстъпка: 170.00лв. (50.00%)
 

Инверторен електрожен WSM 250A + аргон +соларна маска - 1 година гаранция | Rudimpex.com

Цена: 300.00лв.
Каталожна цена: 600.01лв.
Отстъпка: 300.01лв. (50.00%)

 

Автоматична соларна маска/ фотосоларен заваръчен шлем Rudimpex 8500 | Rudimpex.com
Соларна маска за заваряване - Fire Black
Соларна маска за заваряване - Eagle

Автоматична соларна маска/ фотосоларен заваръчен шлем Rudimpex 8500 | Rudimpex.com

Цена: 60.00лв.
Каталожна цена: 120.01лв.
Отстъпка: 60.01лв. (50.00%)
 

Соларна маска за заваряване - Fire Black

Цена: 65.00лв.
Каталожна цена: 130.01лв.
Отстъпка: 65.01лв. (50.00%)
  

Соларна маска за заваряване - Eagle

Цена: 65.00лв.
Каталожна цена: 130.01лв.
Отстъпка: 65.01лв. (50.00%)
 
Телоподаващо устройство MIG 200A- Professional-2 години гаранция
MIG/CO2 - 220P инверторни заваръчни апарати с вградено телоподаващо и два дигитални дисплея - 1 година гаранция
Инверторен телоподаващ апарат VIKI СО2 220A - 1 година гаранция | Rudimpex.com

Телоподаващо устройство MIG 200A- Professional-2 години гаранция

Цена: 425.00лв.
Каталожна цена: 850.01лв.
Отстъпка: 425.01лв. (50.00%)
  

Инверторен телоподаващ апарат VIKI СО2 220A - 1 година гаранция | Rudimpex.com

Цена: 570.00лв.
Каталожна цена: 1,140.00лв.
Отстъпка: 570.00лв. (50.00%)

 

Апарат за плазмено рязане VIKI LUX CUT 60А - 1 година гаранция
Апарат за плазмено рязане VIKI LUX CUT 60А, ТРИФАЗЕН-1 година гаранция
Aпарат за плазмено рязане - трифазен - 60А - плазма - 1 година гаранция | Rudimpex.com

Апарат за плазмено рязане VIKI LUX CUT 60А - 1 година гаранция

Цена: 650.00лв.
Каталожна цена: 1,300.01лв.
Отстъпка: 650.01лв. (50.00%)
 

Апарат за плазмено рязане VIKI LUX CUT 60А, ТРИФАЗЕН-1 година гаранция

Цена: 730.00лв.
Каталожна цена: 1,460.00лв.
Отстъпка: 730.00лв. (50.00%)
  

Aпарат за плазмено рязане - трифазен - 60А - плазма - 1 година гаранция | Rudimpex.com

Цена: 750.00лв.
Каталожна цена: 1,500.00лв.
Отстъпка: 750.00лв. (50.00%)

 

 
 
 

 

   

Как да изберете най-добрия въздушен компресор

Дата: 08 Яну 2019

Как да изберете най-добрия въздушен компресор за вашите нужди? Какви характеристики трябва да има един въздушният компресор подходящ за нуждите ви? Прочетете още, за да разберете.
 
Ако трябва да надувате големи и тежки неща, като автомобилни гуми или надуваем дюшек или ако използвате инструменти със сгъстен въздух, като уреди за боядисване или динамометрични ключове, тогава ви трябва въздушен компресор с висока производителност.
 
Можете да използвате уверено и уреда за сгъстен въздух в близката бензиностанция или вулканизатор, но ако искате да използвате собствените си инструменти и предпочитате удобството на собствения си гараж, тогава трябва да закупите въздушен компресор.
 
  
Най-добрият въздушен компресор какво да търсите
Въздушните компресори са с разрични размери и големини, дизайнът и преносимостта са два важни аспекта. При многото налични модели въздушният компресор подподящ за вас ще зависи от вида операции, за които искате да го използвате. Критериите за избора включват вида помпа, която използва компресорът, дизайнът му и нивото на налягане, с което работи.
 
Помпата на компресора
въздушен компресор за домашна употребаИма два вида помпи за компресор, маслени или без масло. Избраният вид помпа оказва влияние върху необходимото ниво на поддръжка.
 
Компресорите с помпи без масло са по-скъпи отколкото маслените, но имайки предвид разходите за поддръжка, както по отношение на парите, така и на времето, в дългосрочен план разликата няма да я има.
 
Компресорите с маслени помпи трябва да се поддържат периодично. Използвайки резервоар за маслото, трябва да се проверява редовно нивото му и да се сменя при необходимост. Въздушните компресори с маслени помпи са по-тихи отколкото тези без масло.
 
Дизайн
Когато искате да закупите най-добрият въздушен компресоро трябва да имате предвид размерите и преносимостта му. Тъй като някои модели са много големи, уверете се, че имате достатъчно място в килера или гаража, където да можете да го съхранявате и да го премествате с лекота.
 
Някои компресори са за малки домакински проекти докато други са за индустриална употреба. Ако обърнете внимание на разнообразието на  даден инструмент, можете да намерите модели компресори, които предлагат и аксесоари, като пистолет за боядисване или за миене. 
 
Повечето въздушни компресори, независимо от размерите, са оборудвани с дръжка или помощни колелца за транспорт. Много обемните компресори дължат чат от размера си на резервоара им с масло.
 
Маслените компресори са и по-тежки отколкото компресорите без масло. Колкото по-лек е един компресор, толкова по-лесен за пренасяне е. Ако преносимостта е важна за вас, потърсете модел с колелца за преместване, който тежи възможно най-малко.
 
Дебит и налягане на компресора
Дебит и налягане на компресораНивото на налягане, доставяно от компресора и въздушният поток определя способността му да работи заедно с различни пневматични инструменти. Налягането и въздушният поток определят вида пневматични инструменти, които могат да се използват с компресора.
 
Компресор, който доставя налягане до 6 бара и дебит до 150л/мин е компресор с ниско налягане. Компресорите със стойности над посочените, до около 12 бара и 300л/мин се считат за компресори със средно налягане и трябва да работят с повечето ръчни пневматични инструменти.
 
За пневматични инструменти, използвани при тежки операции, имате нужда от мощен компресор за всеки отделен случай. Преди да закупите, попитейте за изискванията на инструментите, които възнамерявате да използвате и закупете компресор, който доставя необходимите дебит и налягане.
 
Решението по отношение на най-добрия въздушен компресор зависи много от целта на използването му. Вземете предвид и времето, което ще трябва да инвестирате за поддръжка на компресора, за да изберете желания вид помпа. Поради множеството налични модели със сигурност ще изберете подподящия продукт. 
 
Най-добрият въздушен компресор: препоръки
Имайки предвид критериите по-горе, ви препоръчваме няколко модела въздушни компресори за дома, които предлагат отлично съотношение качество/цена.
 
 
 
 
 
 

Купи и спести днес,  компресор за въздух на най-ниски промоционални цени от Рудимпекс ООД

Голямо разнообразие от компресори за Вашите нужди: електрически компресори, бензинови компресори, трифазни компресори, монофазни компресори, винтови компресори,

мини компресори всичко това може да откриете тук. Широка гама от професионални компресори за въздух за строителния бранш.

Машините са с различни обеми на разиширителния съд, налягане и дебит.

Поръчайте онлайн или на тел сега: 0886 373972, 0876 373970, 0988 939596

Какво да изберем - храсторез, моторна косачка или трактор за косене ?

Дата: 15 Ное 2018

 
 

Има три вида машини, които покриват всички дейности за косенето и почистването на перфектната зелена морава. Истината е, че гъстата и сочна трева зависи до голяма степен и от машините с които косите. В практиката, избора на правилната машина ще направи работата в градината по-приятна и отпускаща и ще даде по-добри резултати. Ето няколко препоръки как да изберем правилното оборудване:

Храсторез

Това е машината, която се използва при повърхности с препятствия (ниски стени, огради, стълби и др.), а също така при неравна повърхност и наклонен терен.

Храсторезите се използват за косене на трева, плевели и подрязване на храсти в места недостъпни за други машини. Някои храсторези, ако са комплектовани със специални приставки може да бъдат използвани за кастрене на високи и ниски клони на дървета и овошки, подравняване на средна височина жив плет и обработване на малки участъци засадени със зеленчуци.

 

Паркова косачка

Парковите косачки са предназначени за различни видове повърхности. Трябва само да изберете най-подходящата машина от следните: за домашно ползване (малки градини и поляни), за професионална употреба, незаменими машини, когато се налага да косите големи тревни площи или неравни повърхности със скатове и хълмчета. Някои модели са със самоход, което много улеснява работника при косене на големи пространства и пресечен терен.

Ако косачката има приспособление за насичане на тревата (mulching) силно намалява нуждата да се изхвърля окосената трева, тъй като тя се раздробява на ситни частици и пада на повърхността, помага за задържане на влагата и подхранва тревния пласт.

 

Градински трактор

Тези машини са идеалното решение за много големи градини, паркове и обществени места за отдих.

Със изключително здрава конструкция, но и лесни за управление, градинските трактори имат малък радиус за завиване, което улеснява маневрите сред дървета и храсти. Обикновено връзката с коша за събиране окосената трева е разположена отстрани или отзад на трактора. Както и при парковите косачки, градинските трактори лесно могат да бъдат приспособени да работят с комплекта за насичане на тревата (mulching).

Водни помпи - как да да направим правилен избор

Дата: 04 Сеп 2018

Приложенията на водните помпи са многобройни и разнообразни, което често поставя на изпитание правилния избор на помпата. Задачата се усложнява допълнително и от това дали изпомпваната вода е чиста или замърсена с различни примеси, включително с пясък и по-едри твърди включвания с големина, достигаща дори до размерите на чакъл. Затова ще направим кратък преглед на видовете помпи и тяхното приложение, както и на типичните решения за осигуряване на собствено, независимо от водопроводната мрежа захранване с вода за напояване, за производствени, санитарни и битови нужди. Затова тук ще се спрем съвсем накратко на основните и най-често използваните помпи в домашната градина, селското стопанство, производствените и битовите нужди.

Градинските помпи са най-често използваните, а преобладаващото им предназначение се съдържа в наименованието – поливане на различни насаждения. Най-често това са центробежни помпи, които се монтират на сухо място. Максималната дълбочина на засмукване (геодезична смукателна височина) при този вид помпи е 8–9 m (измерена между нивото на водата и оста на помпата) при надморска височина около 1000 m. В близост до морското равнище тя достига до 10 m. За засмукване на водата от по-голяма дълбочина се използват потопяеми помпи. Центробежните градински помпи се използват за изпомпване на вода не само от кладенци и резервоари, но и от други природни източници. Грижовните и спестовни стопани събират стичаща се от покривите дъждовната вода в подходящи за целта резервоари или бидони. От тях тя се изпомпва и използва за напояване.

Широко приложение за захранване с вода от местен източник на еднофамилни и вилни сгради, селскостопански и други постройки, на автоматизирани поливни системи и др. намират хидрофорните уредби, които осигуряват непрекъснат поток вода с почти постоянно налягане в условия на циклично ползване на водата и съответно на цикличен режим на работа на помпата. Хидрофорната уредба позволява автоматизирано включване и изключване на помпата в зависимост от консумацията на вода. Тя изглажда в много голяма степен иначе неминуемите тласъци предавани на водната струя при пускане и спиране на помпата.
Междинно решение са центробежните помпи, управлявани от пресостат – прибор, който измерва налягането на водата във водопроводната мрежа и съответно включва и изключва помпата. По този начин в мрежата се поддържа почти постоянно налягане на водата, а и помпата се предпазва от повреда поради работата й при липса на консумация на вода. В редица случаи този вид помпи може успешно да заменят по-скъпите и по-обемисти (поради наличието на металния резервоар) хидрофорни системи. Използват се за автоматизирано напояване на различни по вид градини, за снабдяване с вода на еднофамилни и вилни сгради, както и за различни производствени дейности.
Потопяемите помпи имат водоплътна конструкция и работят потопени в кладенци, басейни и декоративни езера, резервоари за събиране на дъждовни и други води. Тяхното използване в голяма степен решава проблема с ограничението на смукателната дълбочина при центробежните помпи. Metabo предлага модели предназначени за засмукване на чиста вода, други пък са специализирани за работа със замърсени, включително с едри твърди включвания (пясък и чакъл с едрина от 5 до 70 mm) води. Има и комбинирани потопяеми помпи, които съчетават качествата и възможностите на тези две специализирани групи. Много ценни за отводняване на избени и други помещения са помпите, които поставени върху пода, са в състояние да засмучат и изхвърлят водата до достигане на дебелина на водния пласт само 2 mm.
Тук ще се спрем по-детайлно на избора на градински помпи и хидрофорни уредби, за което е използвана техническа информация от Metabo, любезно предоставена на редакцията от фирма „Киров“. В диаграмите за избор на помпата според необходимия дебит на изпомпваната вода и максималната височина на водния стълб са включени намиращите се към момента в продажба модели на Metabo, включително новите градински едностъпални помпи с чугунено тяло и хидрофорните уредби, изградени с тези помпи (виж следващия брой НС 5-6/2014), които немската компания пусна на пазара през февруари т.г. В примерите са използвани уедрени данни от практиката, така че и хора без техническо образование и подготовка в областта на хидравликата и проектирането на водоснабдителни инсталации да могат лесно да се ориентират, макар и с известно приближение, при избора на водната помпа.
 
Избор на градинска помпа
 
Най-общо казано, изборът на помпата зависи от количеството вода дебита, което е необходимо за захранване, примерно, на напоителна система. Дебитът от своя страна се пресмята в зависимост от количеството вода (l/h), което са способни да разпръснат свързаните с нея поливни (дъждовални) устройства за час. Вторият показател за избор на помпата е пълната напорна височина на водния стълб, който тя трябва да осигурява. Пресмята като сбор от геодезичната напорна височина (вертикалното разстояние между оста на помпата и най-високо разположеният водочерпещ прибор), геодезичната смукателна височина (вертикалното разстояние между оста на помпата и динамичното ниво на водата в кладенеца или резервоара), загубата на налягане в смукателния и тласкателния тръбопровод. Загубите на налягане зависят от вида, дължината и диаметъра на тръбите (маркуча), както и от местните хидравлични съпротивления на колена, спирателни кранове, разклонители и други елементи, т.е. точното им пресмятане е задача за професионалисти с необходимото образование. При пресмятане на необходимия минимален напор на помпата трябва да се отчете и налягането на водата, необходимо за нормалното функциониране на водочерпещите прибори.
След като се уточнят тези величини, подходящата помпа се подбира според графиките, които изобразяват характеристиките на всяка помпа в диаграма Q-H. Кривите в нея показват съотношението между дебита и напора (височината на водния стълб) поотделно за всеки модел от дадена група помпи.
Пример: Помпата захранва с вода напоителна система, която им три дъждовални разпръсквача с 1000 l/h и два по 700 l/h. Следователно помпата трябва да осигурява общо 2400 l/h.
Пълната напорна височина на водния стълб се пресмята като сбор от:
» Необходимото минимално налягане на водата за нормална работа на водоразпръскващите прибори – при липса на фабрични данни се приема налягане 2 bar.
» Геодезичната дълбочина на засмукване на водата (от нивото на водното огледало до оста на помпата).
» Геодезичната напорна височина на водния стълб (разстояние от помпата до нивото на разпръскващите водата прибори).
» Хидравлични загуби на налягане поради триенето на водния поток в тръбопровода (маркуча) – за опростяване на сметките в случая се приема стойност, равна на 15% от дължината на напорния тръбопровод (маркуч).
За показаната на схемата инсталация сметката би изглеждала така:
» Минимално изходящо налягане на водната струя в края на нагнетателния тръбопровод – 2 bar или 20 m воден стълб.
» Дълбочина на засмукване на водата – 4 m воден стълб.
» Напорна височина – 10 m воден стълб.
» Хидравлични загуби в маркуч с дължина 20 m – 3 m воден стълб (15% от 20 m дължина).
Сборът на тези цифри показва, че помпата трябва да осигурява налягане, осигуряващо 37 m височина на водния стълб.
Въз основа на тези две данни от диаграмата Q-H за градинските помпи на Metabo като най-подходяща помпа изборът се пада на новия модел P 9000 G.
 
Избор на хидрофорна уредба
Изборът на хидрофорна уредба се извършва по същия начин – чрез приблизително пресмятане на необходимия дебит и напорната височина на водния стълб, осигурявани от помпата. Пресмятането на дебита се извършва въз основа на осреднени примерни показатели за разхода на вода за различни санитарни и домакински прибори (виж таблицата), като:
» Перална машина – 10 l/min
» Съдомиялна машина – 8 l/min
» Душ за къпане – 10 l/min
» Дъждовална инсталация за напояване на тревна и друга растителност с два разпръскващи прибора – 2 х 10 l/h.
Ако работят едновременно, те биха изразходвали общо 48 l/min.
За минималния дебит, който помпата трябва да осигури, се приема 40% от това количество, т.е. 48 х 40% = 19,2 l/min или 1152 l/h.
Напорната височина на водния стълб се пресмята въз основа на разликата между нивото на водата в резервоара (кладенеца) и най-високо разположеният в сградата захранван с вода санитарен или кухненски прибор.
Да приемем, че хидрофорната уредба е поставена в мазето на сградата и засмуква вода от резервоар, намиращ се 5 m по-ниско. Най-високо разположеният санитарен прибор е душ за къпане, намиращ се на височина 10 m над нивото помпата. Необходимата напорна височина на водния стълб, който помпата трябва да изтласква, представлява сумата от двете величини, т.е. 5 m + 10 m = 15 m. Тя обаче трябва да преодолява и загубата на налягане при движението на водата поради съпротивлението (общо и местни загуби) в тръбопровода. И в този случай то се приема за около 15% от неговата дължина, т.е. 15 m + 2,25 m (15 m х 15%) = 17,25 m.
Накрая трябва да се вземе под внимание и минималното налягане на водата, необходимо за нормалната работа на прибора, който изисква най-високо налягане на водата. В този пример от Metabo са приели стойността 1,5 bar, което се равнява на воден стълб с височина 15 m. Тази стойност се прибавя към вече получената напорна височина на водния стълб – 17,2 m + 15 m = 32,25 m.
С така определените стойности по диаграмата Q-H вече може да се отчете, че подходящата за случая хидрофорна уредба от новите модели може да се избере между HWW 3300/25 G или HWW 4000/25 G.
При избора на помпата, особено при хидрофорните уредби, трябва да се имат предвид и още някои фактори. Така например на входа на помпата е препоръчително да се монтира филтър за очистване на водата от песъчинки и други по-едри примеси. Това несъмнено спомага за повишаване на нейната дълготрайност, подобрява се качеството на подаваната за домакински (санитарни) цели вода, предпазват се дюзите на санитарните и други прибори от запушване. Същевременно филтърът оказва значително хидравлично съпротивление, което води до намаляване на дебита на помпата с около 300 l/h. За намаляване на загубите диаметърът на смукателния маркуч не бива да бъде по-малък от диаметъра на входящия отвор на помпата. В противен случай това ще причини допълнително спадане на налягането поради повишеното триене.
Градинските центробежни помпи и хидрофорни уредби се монтират на сухо защитено срещу дъжд, а през зимата и срещу замръзване, място. Също така е необходимо да се осигури свободно движение на въздуха около помпата за по-доброто й охлаждане.
Не бива помпата да се оставя да работи без приток на вода към нея. Същото се отнася и когато изходящият от помпата воден поток по някаква причина е блокиран. При работа в това състояние в продължение на повече от 5 min съществува реална опасност от нейното прегряване и повреждане.
9
За защита на помпата от прегряване поради работа без вода може да се използват няколко предлагани от Metabo технически решения, като например Hydromat HM 2 – пресостат, който включва или изключва захранването на електродвигателя в зависимост от налягането във водопроводната мрежа. Така помпата става автоматично управляема – решение, което в редица случаи се използва вместо хидрофорна уредба.
При центробежните помпи на смукателния тръбопровод задължително се поставя специален еднопосочен клапан, който не допуска източване на водата и изпразване на помпата. За целта Metabo предлага клапани за монтиране към тръбопровод (маркуч) с диаметър 1“ и 1 1/4“.
Накрая обръщаме внимание, че помпите и хидрофорните уредби, които Metabo предлага не са пригодени, съответно не са лицензирани у нас, за подаване на годна за пиене вода.

Как да изберем мотофреза от Rudimpex.com

Дата: 18 Апр 2018

Тази година земеделският сезон започна на по-ранен етап. Екипът на Рудимпекс ООД е наясно с трудностите в земеделският бранш, затова Ви предлагаме мотофрези на ниски цени, БЕЗ КОМПРОМИС НА КАЧЕСТВОТО внос от Германия с 2 години гаранция !

При избора на мотофреза е необходимо да си поставим следните въпроси:

1. За какво точно ще използваме мотофрезата?

2. За какъв период възнамеряваме да използваме мотофрезата?

3. Какви възможности да има мотофрезата?

 В целта ни да бъдем в услуга на клиента, ние желаем първо да консултираме клиентите си, за да си изяснят какво точно е необходимо да закупят, за да бъдат удовлетворени. Двете крайности не са в полза нито за нас екипът на Рудимпекс ООД, нито за клиента. Необходимо е да бъде направен балансиран избор на мотофреза, тъй като е неоправдано да закупите прекалено висок клас мотофреза или да се подведете от ниската цена и да се спрете на компромисен вариант, който в бъдеще да бъде във Ваш ущърб.

В по-ниският клас мотофрези позиционираме тези с по-малко на брой скорости, този клас са подходящи за обработване на малка площ земя. Тези машини са оборудвани с по-леки редуктори и са предназначени за по-леки натоварвания.

Ако сте от тези клиенти които желаят да използват максимално фрезата си и съответно да имат възможността освен да фрезоват, да могат да браздят, напояват, да пръскат с препарати за растителна защита, да прибират и транспортират реколта, то екипът на Рудимпекс ООД би Ви посъветвал да изберете по-висок клас машина, с повече на брой скорости и голямо оборудване. С бавните скорости, Вие можете да браздите по-прецизно, без да натоварвате машината, да се вадят картофи например или да се закачи ремарке за транспортни нужди. Редукторите на тези мотофрези са подсилени и предназначени за по-големи натоварвания.

Екипът на Рудимпекс ООД ще Ви консултира освен при избора ви на мотофреза и при последващото обслужване. Ние предлагаме и голям асортимент от резервни части за фрези.

Избор на парктроник система

Дата: 28 Фев 2018

Избор на парктроник система

Парктроникът се нарича още APS (Acoustic Parking System) – система за акустично паркиране. Тази екстра е доста популярна и се прилага в повечето автомобили. Както личи от наименованието, тя е създадена да улеснява водача на МПС да паркира возилото без проблеми и сблъсъци.

Специалистите посочват 2 основни вида парктроници. Единият е стандартният, който работи с ултразвук и именно този сигнал се анализира от датчика. Самата система мнозина са виждали по бронята на колите и включва приемник и излъчвател. Максималният обхват на ултразвуковия „лъч” е около метър и половина. Той се отразява, когато попадне на препятствие и се връща към датчика. (Казано с езика на биологията – с ултразвуково ехо се ориентират прилепите, делфините и някои други животни.) Клетката анализира ехото и според получените данни се пресмятат разстоянията до проблемните препятствия. Данните веднага излизат на екрана, който обслужва уреда.

Последното обаче не винаги е задължително. Има парктроници, които издават само звуков сигнал и по него шофьорът разбира как точно паркира автомобила и кога трябва да спре. Подобни „джаджи” обаче са отдавна в миналото, защото не са точни и могат да създадат проблем. Актуални са устройствата, които посочват разстоянието и те стават все по-точни, защото разработчиците добавят допълнителни датчици за увеличаване на точността. Те вече са 2, 4 и дори 8.

Най-добри са парктрониците с максимален брой датчици. Те събират повече информация за околната среда и препятствията, които логично правят и паркирането по-лесно. Самите устройства имат „видимост” в предната и задна зона на возилото и се контролират от захранването на фаровете. Когато паркирането е на заден ход, ток постъпва от „бялата лампа”. Ако маневрата е челна, автоматично се изключва задното ехо и се включват датчиците отпред. Те работят или до спиране на автомобила, или ако отчитането на разстоянието не се мени повече от 1 минута.

Накои от парктрониците имат аварийно включване на аларма или отчитане ако се приближава някакъв неподвижен предмет. Това е удобно за родния „релеф” по пътищата, особено в градско шофиране. Системата не е постоянно активна. Тя се изключва ако автомобилът развие над 5км/ч. Опасната близост, която активира предупреждението варира от 30 до 10 сантиметра разстояние от препятствието и зависи от модела на устройството. По принцип не подлежи на коригиране, защото е заложена в парктроника. Затова купуването на евтина „джажда” не се препоръчва.

Вторият основен вид работи с инфрачервени лъчи. (Подобно на дистанционните за телевизор, видео и т.н.) Той обаче е твърде „кекав” – влияе се от странични фактори – цвят на средата, материал на препятствието, влажност на въздуха... Вероятността да направи беля или да изключи отчитане в ключов момент е доста сериозна. Затова е добре пак да се мисли в избора на модели.

Според специалистите и коментари на запознати, един от добрите варианти е парктроник (4 Sensoren). Но и тук всичко е въпрос на вкус и финансови възможности.

Ксенонови Фарове - За и Против

Дата: 31 Яну 2017

Ксенонови фарове – „за” или „против”? Ксеноновите фарове за първи път сa монтирани на сериен автомобил през 1991 г. и по-точно в BMW седма серия. И от тогава досега се водят спорове „за” или „против”, т.е. едни ги хвалят (обикновено тези които вече имат такива), а други ги критикуват и отричат (тези които ги нямат още). И между другото и двете страни са прави донякъде. Ние ще се опитаме да изясним всички достойнства и недостатъци на ксеноновите фарове, а вие сами ще прецените дали си струва или не немалката инвестиция в тях.

 

Нека първо да разгледаме аргументите „за”. И така, ксеноновте светлини са много по-ярки от халогеновите: 3200 lm (лумена) за ксенона, срещу двойно по-малко за най-качествените H7 халогени – 1500 lm. Ксеноновте лампи са и много по-икономични: те отдават на 1W (ват) мощност 91 lm срещу 26 lm/W за халогена. Това позволява на един фар да се намали разхода от 55 W на 35 W, ако се ползват ксенонови лампи.Друго съвсем немаловажно предимство за ксеноновите лампи е че имат много по-дълъг живот от халогенните – 2000 часа срещу едва 450-500 часа. Освен това ксеноновите фарове не се повреждат от вибрациите. Това са основните предимства, които хич не са малко, в същото време имат и много недостатъци, за да разберем всичко правилно, ще изясним принципа на работа на ксеноновите лампи. Основното което е нужно да знаем е че в този вид лампи светлиния поток се генерира от йонизирането на смес от ксенон и други газове посредством т.нар. волтова дъга (също дъгов разряд или електрическа дъга) между два (обикновено волфрамови) електрода затворени в стъклен балон (капсула). Светлината която се генерира е бяла и както споменахме по-горе с много по-голяма яркост.

Тук вече започваме с недостатъците на касеноновите фарове. За този вид лампи не е достатъчно нормалното напрежение от 14 V в автомобила, налага се към схемата да се добави и инвертор, който да преобразува тока в подходящите параметри. В началото са били необходими 300 V, но с времето технологията се усъвършенства и вече са достатъчни 85 - 42 V и 400 kHz. Това говори, че специално за ксеноновите фарове лампите са много и различни, например модели D1, D2, D3 и D4 въобще не са взаимозаменяеми, още повече, че отзад имат и по още една буква R или S, която неслучайно е там. И в допълнение към всичко това, за първоначалното включването на тази вид лампи е необходимо доста по-голямо напрежение от 300V. За да се образува волтова дъга е необходимо много високо импуслно напрежение от порядъка на 25000V. Устройството което може да генерира такова стартово напрежение може да е както външно (за моделите D1), така и интегрирано в самата лампа (за моделите D1S). Характерното за тази технология е, че за да достигнат до номинална яркост на ксеноновите лампи са им необходими не милисекунди, а цели 15 секунди – именно за това време хладната лампа достига оптималната работна температура и яркост (разбира се, лампата се включва веднага, но чак след секунда започва да отдава едва 25% от потенциала си). Извода от това е следния – ксеноновите лампи не са подходящи за работа в непостоянен режим.

Друга особено важна характеристика на светлината добивана от този вид лампи е че късовълновото дъгово излъчване се разсейва силно от микронеравности. С прости думи казано – рефлекторите на ксеноновите фарове трябва да са много по качествени и гладки отколкото на обикновените халогеновите фарове, освен това самото стълко на фара трябва да е чисто (нещо което в нашите условия по пътищата е труднопостижимо). Ето защо ксенонови фарове и например „яка” Golf – ДВОЙКА са несъвместими технологи или по-точно едни истински ксенонови фарове с всичките им там инвертори и т.н. струват колкото самата ДВОЙКА, ако не и повече. Тук идва и следващия момент, „къси” и „дълги” светлини. При халогена е ясно една жичка – „къси”  плюс втора жичка и готово имаме и „дълги”, а при ксеноновата лампа с волтова дъга? Няма как да генерираш първо една а след това и втора волтова дъга до първата или да пуснеш двойно повече ксенон, за да се получат „къси” и „дълги” светлини. Решенията са следните: когато е една лампата във фара, се монтира малък електромотор (соленоид), който премества самата лампа с няколко милиметра напред или назад в зависимост от желания режим; или да се ползват две лампи една до друга или една след друга. И всъщност, под това се крие и популярното название „биксенон”.

И така – защо тези фарове са толкова скъпи, ами сами сметнете - лампа е скъпа и всички инвертори, и системи, и електроники за защита и управление на този вид фарове са много повече, отколкото може да си представите, даже стъклата за фаровете са с ултравиолетови филтри, защото светлината, която излъчват, е подобна на тази от дъгова електрозаварка. С една дума – ксенонови фарове, о да страхотни са, но ако можем да си позволим истински оригинални такива, а не евтини „китайски” ксенони, които нямат нищо общо с горе-описаната технология. Вярно, всичко е доста по-сложно, отколкото с обикновените фарове, а ако ги сравним със светодиодите? Това е тема, която си заслужава отделна статия, засега ще отбележа само, че техническите подробности и проблеми при светодиодните фарове не са по-малко от тук описаните.

Количка

Количката е празна.

Облужване на клиенти

Бюлетин

Въведете Вашия email за да се абонирате за Нашите промоции:

Най-продавани

Моторна коса 1.8 kW с цял прът, корда - тризъб нож - презрамен колан | Rudimpex.com

Моторна коса 1.8 kW с цял прът, корда - тризъб нож - презрамен колан | Rudimpex.com

Каталожна цена: €132.93
Цена: €66.46
Отстъпка: €66.47 (50.00%)