Добре дошли в нашия магазин!


      

Rudimpex.com

Спести Пари! Живей по-добре!

Категории

Връзка с нас : 0886 373972

View My Stats

Косачка за трева, как да я изберем ?

Дата: 2019-05-08

 Как да изберем косачка за трева?

Изборът на косачка за трева не е лесна работа. Ако вашият нов помощник трябва напълно да удовлетвори очаквания ви и да ви служи няколко години, то при избора му трябва да се обърне внимание на следните фактори:

  •   Големина на площта за косене

  •   Неравност на площта за косене

  •   Наклон на площта за косене

  •   Честота на косенето

  •   Тип на тревната площ

  •   Физическа кондиция на работещия

  •   Предимства и недостатъци

Големина на площта за косене при избора на косачка за трева

Основен фактор при избора на косачка за трева е големината на площта, за която ще я използваме. От този параметър зависи препоръчителната широчина на косене а също и типа на машината. Косачката може да бъде ръчна, електрическа или с бензинов мотор.

Косачка за трева за малки площи

За по-малки площи (до 750 м2) напълно е достатъчна и електрическа косачка. Предимствата на такава косачка за трева са ниското тегло, по-лесната манипулация, минималните изисквания към поддръжка и нормалната покупна цена и експлоатационни разходи. За разлика от моторните резачки електрическите имат по-малък кош за събиране на тревата, което означава по-често изсипване и прекъсване на косенето.

Най-често тези косачки за трева нямат функцията за странично изхвърляне и мулчиране.  Като недостатък може да се отчете и това, че сте ограничен от дължината на захранващия кабел, което е особено непрактично при хълмисти терени и множество овощни дръвчета.

 

 

Косачка за трева за големи площи

За по-големи площи (над 750 м 2) е по-подходящо да се избере бензинова косачка

 

Тези косачки обикновено имат по-голяма мощност от колкото електрическите, не са зависими от захранването с ток и допълнително имат редица подобрения, който ще ви помогнат за грижата за тревната площ. Такива подобрения са задвижването, странично изхвърляне на окосената трева, мулчиране, голям кош и др.

Поради факта, че при косене на площ от 1600 м2 с косачка с широчина на косене 53 см, ще изминете приблизително около 4 км, то за големи площи над 1800 м2 най подходящи са градинските трактори. Тези машини ще ви предложат не само най-малки усилия при максимален комфорт, но и по-голяма широчина на косене. Те имат по-голяма скорост и по-голям кош от класическата електрическа косачка. Съществен фактор при работата на големи площи може да бъде големината на коша за събиране на трева и големината на резервоара за гориво. И двете неща могат да са причина за преждевременно спиране на работата, което като цяло ще намали скоростта на косене. 

В зависимост от големината на площта трябва да се обърне внимание и на широчината на косене. На по-малки или по-хълмисти терени е добре широчината на косене да е по-тясна, а при по-големи и равни терени да е по-широка.

 

Неравен или хълмист терен

За хълмисти терени с множество дървета, храсти или лехи е подходящо да се избере косачка с бензинов мотор. По този начин отпада необходимостта от манипулация с електрически захранващ кабел. Дългият кабел би бил препятствие за вас при хълмист терен и постоянно би имало опасност от оплитане, спиране или пресичане на кабела.

С избора на косачка с електрически мотор получавате свобода на движението. Подходяща за такава площи е и по-тесния обхват на косене.  С по-тясната косачка ще завиете лесно и ще преминете и през стеснени места, където по-широка машина не може да достигне. 

За хълмисти терени е особено подходящо и задвижване на колелата, което ще ви улесни в манипулацията и ще ви даде комфорт.

 

Наклон на терена

И най-малкия наклон или нервност на терена може да ви създаде неприятности от бутането на косачката, особено когато кошът започне да се пълни. За такива площи ще ви се изплати да инвестирате в косачка със задвижване. Със задвижване на колелата са оборудвани различни модели, както моторни, така и електрически косачки. Някои типове косачки могат да бъдат оборудвани и със скоростен лост. Благодарение на тези функции те могат да се справят и с неравномерно наклонени терени. 

Бензиновите ротационни косачки по принцип са ограничени до определени наклони до 20°, заради горивото в резервоара. До 35° може да се използват електрически косачки. Терени с по-голям наклон от 35° може да се косят само с моторен или електрически тример за трева.

 

Честота на косенето

За често и регулярно косене може да е интересна косачка с функцията мулчиране, която надробява тревата на малки части и я връща обратно към корените и, като служи за природен тор. Ако косите в равномерни интервали, така че тревата да не израстне много, може да ви е достатъчна и машина с по-ниска мощност.

Ако не може да обръщате често внимание на вашата тревна площ и редовно да я косите, така че често се случва тревата да израстне много, по добре помислете за купуването на по-мощна моторна косачка, която може да се справи с по гъста или висока трева. Идеалният избор е такава с функция за странично изхвърляне, което ви позволява да събирате тревата по-късно и да не изсипвате често коша. 

За площи които нямат представителен характер или не служат за рекреация (например градини) и не се предполага тяхното редовно косене, може да се избере и гребенова косачка. Тя има извънредно широк обхват на дествие, може да окоси и яки бурени или дори се справя и с леторасли от 8 мм.

 

Тип на тревната площ

За тревни площи с представителен характер е най-подходяща вретеновата косачка, която благодарение на качествения чист сряз е изключително щадяща към тревата. Ако за такава тревна площ изберете и ротационна косачка, пак няма да сбъркате, но трябва да обърнете внимание да има регулиране на височината от около 20 мм. За представителни тревни площи, не се налага да използвате функцията мулчиране, така че не е нужно да търсите такава косачака. Тук обаче допълнително ще ви трябва още един помощник. Това е тример за трева или ножица за трева за да се справите с границите на тревните площи, с пространствата между храсти, лехи и дървета. 

Косене на тревни площи, които са предназначени за почивка – вили, селски градини и подобни, може да извършите с всяка ротационна косачка. За тревни площи от този тип най-добрият избор би бил косачка с повече степени на настройка на височината и с функция за странично изхвърляне, мулчиране. 

За тревни площи от ливаден тип е необходимо да изберете мощна косачка с бензинов мотор, голям по обем кош и възможност за настройване на по-голяма височина на косене, подходяща ще и функцията на страничното изхвърляне 

 

Физическа кондиция на обслужващия

Ако се предполага, че косачката ще бъде използвана от лице с по-малка физическа сила е по-добре да се избере машина с най-лесно обслужване. Това са например електрическите косачки, които са леки а за стартирането на мотора е достатъчно да се натисне бутона. В случаите на модели с бензинов мотор, за по-слаб човек изберете такава косачка, която има автоматичен стартер, така отпада нуждата от употреба на голяма сила за ръчно стартиране на мотора, което ще оцените през ранна пролет при по-ниски температури. 

Идеалният избор за физически по-слаби хора е и косачка с автоматично задвижване и централно настройване на височината на косене. В случай, че се спрете на модел без задвижване все пак е добре да изберете модел, при който всички колела са със съчмени лагери. 

 

Предимства и недостатъци

Ръчна косачка

Ръчните вретенови косачки са перфектният избор за косене на малки равни площи, които се поддържат често. Благодарение на ръчното задвижване, не изискват никакви допълнителни разходи за поддръжка и щадят околната среда.

Благодарение на специалното вретено с ножове във формата на винтова линия може да постигнете идеална тревна площ. 

Връхчетата на тревата, окосени с вретенова косачка не са разцепени и благодарение на това цялата тревна площ изглежда добре и представително. Поради отсъствието на мотор, вретеновите косачки са практически без емисии и безшумни.

Електрическа косачка

Електрическите косачки са подходящи за косене на малки и средни тревни площи. Благодарение на електрическото задвижване и малкия брой на движещите се елементи, тези косачки имат много тиха и екологична експлоатация и изискват почти минимална поддръжка. Друго предимство на почти всички косачки от нашата оферта е качественото шаси с малко тегло и благодарение на това манипулацията е лесна.

Благодарение на електрическия мотор и минималната необходимост от поддръжка, електрическите косачки имат добра покупна цена. Също така имат и функции свързани с безопасността на работа – авариен стоп, предпазители, системи за закрепване на кабела. 

Моторна косачка

Моторните косачки са подходящи за косене на средни и големи площи и особено, когато наблизо няма източник на електрическа енергия. Обърнете внимание на качеството на бензиновия мотор, защото моторът е сърцето на косачката. Може да изберете модели, които са оборудвани с централна система за регулиране на височината на косене или такива с ергономична форма на ръкохватките. Не е за пренебрегване автоматично задвижване на колелата а също и автоматичния стартер. Тези екстри разбира се отразяват и на цената, но ако такава косачка е предназначена за жени или за възрастни хора, то това не трябва да се пренебрегва.

От значение при избора са широчината на работната зона и големината на коша. От това зависи скоростта на косене. 

 За да обобщим всичко казано по-горе сме подготвили основните данни, фактори и показатели влияещи върху избора на косачката за трева в прост табличен вид.

При избора на косачка за трева не забравяйте да се запознаете с качествените предложения на фирма Rudimpex.


 

Валути

Количка

Количката е празна.

Бюлетин

Въведете Вашия email за да се абонирате за Нашите промоции:

Намере ни във Facebook